DNS-tietueiden muokkaus
Lähettänyt Veikko Savolainen on 15 December 2017 12:04 PM

Tämä ohje on Webhotellin DNS-tietueiden muokkaamiseen.

DNS-tietueiden muokkaus

DNS-tietueiden muokkaaminen tarkoittaa käytännössä vanhan tietueen poistamista ja uuden tietueen lisäämistä DNS hallinnasta käsin.

DNS-tietue koostuu kolmesta kohdasta, jotka ovat: nimi, tyyppi ja arvo (name, type ja value).

•          Name kohta määrittää tietueen nimen, eli esimerkiksi osoitteen, jota dns kysely koskee.
  •          Tyyppi määrittää minkälaisesta tietueesta on kyse. Katso alempaa kuvaukset yleisimmistä tietueista.
  •          Arvo määrittää sen mitä tietue palauttaa kyselyn tekijälle.

. merkki päättää nimen tai arvon. Mikäli selkokielinen osoite ilmoitetaan ilman . merkkiä, lisätään useimmissa DNS hallinnoissa automaattisesti varsinainen verkkotunnus vielä perään. Esimerkiksi tietueen nimi www muuttuisi automaattisesti muotoon www.zonertesti.fi, koska sille ei ole määritetty . merkkiä loppuun. Poikkeuksen tekevät numeraaliset IP-osoitteet, joita ei tarvitse päättää . merkillä.

Huomioi myös, että www.zonertesti.fi ja zonertesti.fi (ilman www. alkuosaa) ovat kaksi eri osoitetta ja tietuetta. Www on siis vain alidomain, jota usein käytetään ilmaisemaan kotisivujen osoitetta. Tyypillinen virhe on luoda DNS ohjaus vain www. etuliitteen sisältävälle osoitteelle, jolloin verkkotunnus ilman www etuliitettä ei pahimmassa tapauksessa ohjaudu samaan paikkaan.

Yleisiä tietueita

A tietue (Address record)

A tietue ohjataan verkkotunnuksen, tai sen alidomainin, liikenne haluttuun IP-osoitteeseen.

CNAME (Canonical Name record)
CNAME ohjaa verkkotunnuksen alidomainin liikenteen, johonkin toiseen verkkotunnukseen tai sen alidomainiin.
Huomionarvoista on, että esimerkiksi www. (esim. www.omadomain.fi) lasketaan aliverkkotunnukseksi, jonka liikenteen voisi ohjata vaikkapa yrityksendomain.fi osoitteeseen, mutta omadomain.fi verkkotunnuksen liikennettä, ilman www -etuliitettä, ei pysty ohjaamaan CNAME tietueella.
Toisin kuin A-tietueet, CNAME tietue ei voi ohjata suoraan johonkin IP-osoitteeseen.

MX tietue (Mail Exchanger record)
MX tietueet liittyvät oleellisesti verkkotunnukseen liitettyihin sähköposteihin. MX tietueiden tarkoitus on siis ohjata sähköpostiliikenne haluttuun palveluun.
Hyvin yleinen harhaluulo on, että verkkotunnuksen sähköpostipalvelut täytyy sijaita samalla palveluntarjoajalla, kuin verkkotunnus tai esimerkiksi muu webhotelli. Näin ei kuitenkaan ole, ja MX tietueiden avulla on mahdollista hankkia sähköpostipalvelut mistä tahansa halutusta palvelusta.

TXT tietue (Text record)
TXT tietue on nimenomaisesti tekstiä, joka voidaan lisätä verkkotunnuksen DNS tietoihin. Tämän lisätyn tekstin pohjalta voidaan hyödyntää esimerkiksi erilaisia varmennuksia ulkoisista palveluista. Tekstitietue kirjoitetaan usein ” ” lainausmerkkien väliin, erityisesti mikäli sen sisällä on välilyöntejä. Verkkotunnuksella voi olla samanaikaisesti myös useampia eri TXT tietueita käytössä.

DNS-tietueita pääsette muokkaamaan kirjautumalla Webhotelliinne -> ja menemällä kohtaan Dns management

Ennen kuin lisäätte uuden tietueen tulee vanha poistaa. Se onnistuu valitsemalla tietueen oikeassa reunassa olevan select rivin kautta ja painamalla delete selected.

Kohdassa Admin records voitte lisätä uusi tietueita. Kun olette lisänneet rivin muista panaa Add.

Esimerkki A-tietueen tekimisestä joka ohjaa verkkotunnuksen liikenteen 74.208.239.241 IP-osoitteeseen. Muista laittaa piste osoitteen loppuun!

Esimerkki TXT-tietueen käytöstä jossa teemme sähköpostille SPF-tietueen

Kun olette lisänneet uudet tietueet muutokset tulevat voimaan neljän tunnin kuluessa.